I si l’ecofeminisme fos la resposta?

Aquest 5 d’octubre s’inaugura l’exposició “Ecofeminismes augmentats: clima, aigua i dona”. La mostra és una iniciativa del Grup de Gènere de l’Associació Ibèrica de Limnologia, del que formen part investigadores del CEAB.

El canvi global afecta tota la població, però són les persones més pobres del món i les que es troben en situació vulnerable, especialment les dones i les nenes, les que en suporten les pitjors conseqüències. Entre aquests impactes hi ha les sequeres, la contaminació o la pèrdua de biodiversitat que està alterant dràsticament rius, llacs i zones humides de tot el planeta.

Al mateix temps són moltes les dones que, des de la disconformitat, s’han convertit en veus destacades dels moviments per la defensa i la protecció d’aquests ecosistemes, proposant i implementant altres maneres de fer les coses, que permetin anar cap a un món ecològicament i socialment just.

Sovint, però, oblidem unes i altres i perpetuem models i maneres d’abordar els problemes ambientals que s’han demostrat totalment ineficaços.

L’exposició “Ecofeminismes augmentats: clima, aigua i dona” ens proposa reflexionar sobre tot plegat. Amb el recorregut per les il·lustracions i el material plàstic i audiovisual, descobrim un possible futur basat en mirades, veus i idees alternatives a l’actual sistema, com les que proposa l’ecofeminisme.

La mostra s’inaugura (en un acte públic, obert a tothom que hi vulgui participar) aquest 5 d’octubre a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG). Hi seran tant les artistes com les científiques que han desenvolupat el projecte (entre l’equip científic hi ha les investigadores del CEAB Anna Lupon i Susana Bernal).

Després, es podrà veure a la mateixa Facultat de Ciències de la UdG fins finals de mes. En acabat, viatjarà a les universitats de Vic, València, la Complutense de Madrid, la Rey Juan Carlos i la Universitat de Múrcia.

Aquesta és una iniciativa del Grup de Gènere de l’Associació Ibèrica de Limnologia. S’emmarca en el projecte “Ecofeminismos aumentados: mujer, agua i emergéncia climàtica”, liderat per la investigadora de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la UdG, Ada Oliveras. Ha estat finançat per l’Institut de la Dona del Ministeri d’Igualtat, a través de la convocatòria de subvencions públiques destinades a la realització de postgraus d’estudis feministes i de gènere i activitats de l’àmbit universitari relacionades amb la Igualtat.
Informació addicional:
– Podeu veure un avanç de l’exposició, en aquest enllaç
Ecofeminisme: dona i cura del planeta