Calor i pluges regulares, així ha sigut l’any amb més mosquits a Espanya 

El 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia de COVID-19 i un any inusual pel que fa a nombre de mosquits tigre. S’han observat el doble d’aquests insectes que l’any passat, acumulant 1.798 notificacions respecte a les 885 de 2019. L’any de la pandèmia ha resultat ser l’any amb més mosquits tigre registrats pel projecte Mosquit Alert des 2014.

“Les densitats de mosquit tigre s’expliquen sempre per dos factors, el clima i la conducta humana, tots dos són els que els proporcionen periòdicament punts amb aigua, on crien”, explica Frederic Bartumeus, codirector de el projecte i investigador ICREA en el CEAB-CSIC i al CREAF.

La temporada de mosquits de 2020 va arrencar amb una primavera càlida i plujosa que va afavorir que proliferessin durant els mesos de maig i juny. A més, segons Roger Eritja, entomòleg de l’CREAF i de el projecte, el confinament podria haver tingut un paper rellevant en aquestes dades “la prohibició de viatjar a les segones residències durant els mesos de març i abril va poder afectar al manteniment dels seus jardins, piscines i terrasses, on es va poder acumular l’aigua que necessiten els mosquits per multiplicar-se “, comenta.

Estiu tropical 

A aquesta explosió de mosquits a la primavera el va seguir un estiu que, per sisè any consecutiu, va registrar temperatures més altes del normal, amb episodis intensos i repetits de precipitacions a la península. El mar Mediterràni s’està escalfant, l’estiu s’avança, es perllonga i és més intens, condicions que poden beneficiar el mosquit tigre a l’anar acompanyades de pluges regulars com ha succeït aquest any.

Aquestes condicions climàtiques tenen dos efectes en els mosquits. A l’estiu, les altes temperatures permeten que les larves es desenvolupin més ràpid, escurçant el temps entre generacions, i donant lloc a un creixement exponencial de les seves poblacions, sempre que disposin de llocs amb aigua on reproduir-se. Per una altra, l’escalfament global, amb una primavera i una tardor càlid, podria allargar la seva estacionalitat permetent que els mosquits estiguessin actius durant més dies de l’any.

Fig 1. Fotografia de mosquit tigre i algunes larves. Font: Mosquito Alert CC-BY

Bolets, castanyes i mosquits  

La tardor està sent càlid i els mosquits segueixen actius, com testifiquen els més de 250 informes que ha rebut la plataforma Mosquit Alert en les dues últimes setmanes, i més de 250 observacions confirmades de mosquit tigre entre octubre i fins al novembre. En 2019, en el mateix període, es van notificar 116 mosquits tigre, 9 d’ells al mes de novembre, fins al 28 de novembre de 2020 s’han registrat 50 informes de mosquit tigre, això és cinc vegades més que l’any anterior. Més enllà de les temperatures, el que més afecta l’abundància de mosquits és tenir disponibilitat per reproduir-se, és a dir, disposar d’aigua en els llocs de cria, bé sigui per la presència de pluges regulars o per l’activitat humana.

“Després d’haver modelitzat les dades, considerant el nombre d’usuaris amb l’aplicació per regió i el seu grau participació, veiem que 2020 supera lleugerament a 2015 si bé els seus patrons han estat molt diferents”, comenta John Palmer, professor de la UPF i codirector del projecte.

Les condicions climàtiques d’aquest any han estat favorables a el mosquit de manera contínua des de la primavera, mentre que el 2015 les seves poblacions van explotar exponencialment a l’estiu. Comprendre els factors climàtics i socials que determinen la dinàmica de les seves poblacions permetrà en el futur predir la seva abundància.