La participació ciutadana permet la detecció de mosquit tigre a 70 municipis més

En el que portem d’any, i gràcies al compromís de la ciutadania, s’ha detectat mosquit tigre a una setantena de municipis més. La col·laboració estreta amb els gestors de salut pública ha possibilitat confirmar les alertes en menys de 24 hores. 

Només aquest mes d’octubre, amb la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert, s’ha detectat la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) a 10 municipis en els que no es tenia constància de la seva existència. I, en el que portem d’any, la ciutadania ha permès la detecció de l’espècie a 70 municipis d’arreu de l’estat espanyol.

La col·laboració amb el Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (CCAES) del Ministerio de Sanidad ha contribuït a assolir aquesta fita. L’Estat ha fomentat l’ús de Mosquito Alert amb el doble propòsit de conscienciar a la població i, al mateix temps, contribuir a l’estudi i seguiment dels mosquits invasors. La resposta massiva de la ciutadania, preocupada per aquesta problemàtica, ha permès, en poc més de tres mesos, recopilar més de 10.000 informes amb imatges de mosquits i 17.900 notificacions de picades. Això ha portat a la detecció precoç del mosquit tigre en 70 municipis, destacant la seva primera detecció a Galícia. També ha ajudat a sensibilitzar sobre accions senzilles que es poden prendre per evitar la proliferació del mosquit, com evitar acumulacions d’aigua- per petites que siguin- tant als espais públics com als privats.

1. Mapa amb els 70 nous municipis en els quals s’ha detectat el mosquit tigre

En el mapa, en blau, la distribució coneguda del mosquit tigre a Espanya. En vermell, les noves deteccions mitjançant l’ús de Mosquito Alert i gràcies a la participació ciutadana en 2023. Tal com mostra el mapa, la ciència ciutadana permet detectar al mosquit tigre més enllà del seu límit conegut de distribució.

S’ha detectat a una setantena de municipis on mai s’havia constatat la seva presència abans de les províncies d’Alacant, Albacete, Almería, Barcelona, ​​Bizkaia, Cádiz, Córdoba, Cuenca, Guipúscoa, Granada, Huelva, Osca, Lleida, Madrid, Málaga, Navarra, Pontevedra, Sevilla, Tarragona i Zaragoza.

Un èxit reforçat per la incorporació de la intel·ligència artificial

La velocitat amb la que es detecta el mosquit en indrets on no es tenia constància de la seva presència es deu, entre altres, a la implementació d’un sistema d’intel·ligència artificial (anomenat AIMA). Entrenada amb més de 7.000 imatges aportades per la comunitat al llarg dels anys i classificades gràcies a l’expertesa dels integrants de la ReNED (Red Nacional d’Entomologia Digital), AIMA fa una primera classificació, gairebé instantània, de les fotos enviades pels ciutadans. Aquesta feina no reemplaça el personal expert, que, posteriorment, fa la validació de les alertes. No obstant, permet anar més ràpid i concentrar els esforços en les imatges de major dificultat.

El sistema d’alertes, que combina la immediatesa de la intel·ligència artificial amb la supervisió de l’experiència humana, ha portat, entre altres descobriments, a la primera detecció del mosquit tigre a Galícia: en primer lloc, en el municipi de Moaña i posteriorment a Vigo, Cangas i Redondela. La coordinació entre Mosquito Alert, la Xunta de Galícia i la ReGaViVEC (Xarxa Gallega Vigilància de Vectors) va permetre confirmar la presència del mosquit tigre sobre el terreny en menys d’un dia.

Roger Eritja, cap d’entomologia i responsable de validació de dades de Mosquito Alert recorda el procés: “la imatge de l’usuari es va enviar a les 17.05. AIMA va emetre una alerta a les 18.00 i aquest mateix dia contactem mitjançant una notificació al mòbil amb qui va pujar la imatge, mantenint l’anonimat. La mateixa tarda es va contactar amb ReGaViVEC i la Xunta i es va coordinar una acció en el terreny que va permetre confirmar  la detecció l’endemà. En conjunt, es va passar de la detecció ciutadana a la comunicació pública en tres dies“.

Informació a l’abast de tothom en el mapa públic

 Tots aquests descobriments, així com el total de les notificacions proporcionades per la ciutadania, estan disponibles per a la seva consulta i descàrrega en el mapa públic de Mosquito Alert. El mapa, desenvolupat com a part del projecte Big Mosquito Bites i finançat per la Fundació “la Caixa”, ofereix informació, gairebé a temps real, sobre la presència i activitat del mosquit tigre i altres mosquits d’interès sanitari.

Agraïm sincerament la participació i el compromís de la ciutadania, creiem que la millor manera d’expressar el nostre agraïment és proporcionant accés a tota la informació que comparteixen amb nosaltres una vegada l’hem validat. A més, desitgem posar a la disposició dels organismes de gestió les eines necessàries per a reaccionar de manera ràpida i efectiva davant l’arribada d’aquests mosquits invasors, que poden actuar com a vectors de malalties“, explica Frederic Bartumeus, codirector de Mosquito Alert  i investigador del CEAB-CSIC, institució que lidera el projecte Big Mosquit Bytes.

Informació addicional: portal web Mosquito Alert