DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA 2022

Amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a totes les dones i nenes, la igualtat de gènere i el seu empoderament, el 15 de desembre de 2015 l’Assemblea General de Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i La Nena en  la Ciència.

Encara actualment, les dones i les nenes troben barreres de molts tipus i a vegades molt subtils, que dificulten la seva presència en la ciència, una cosa que es fa especialment palesa en la tria dels estudis científics i tecnològics per part de les nenes.

Segons la UNESCO, a escala mundial, les estudiants que cursen estudis superiors dins de l’àmbit de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) només representen un 30%. En tot el món, la presència de dones és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un 3%. Les ciències naturals, matemàtiques i estadística compten amb un 5% de les dones i, en enginyeria i construcció amb un 8%.

La celebració d’aquest dia és una oportunitat per organitzar activitats que ajudin a visualitzar la feina de les científiques, donar referents femenins i reforçar els estereotips positius en els àmbits científic-tècnics. La iniciativa persegueix superar la bretxa de gènere en l’àmbit científic.

Les activitats del CEAB #11F2022

Aquest  any que el CEAB participa en aquesta iniciativa i 12 investigadores s’hi han adherit. Els centres on aniran a compartir amb l’alumnat les seves experiències i les oportunitats que els hi ha ofert el món de la recerca científica estan repartits per municipis com Blanes, Pineda de Mar, Canet de Mar,  Hostalric, Breda, Mataró i Lloret de Mar.

L’objectiu final d’aquestes xerrades és qüestionar estereotips i remoure complexos adquirits per tal que noies i nois es reconeguin en peu d’igualtat de capacitats envers la ciència i la tecnologia. Apropar la ciència a les escoles de mà d’investigadores també permet visibilitzar la tasca i el rol de les dones en els àmbits científic-tecnològics i crear referents femenins per a les noves generacions.

A banda, d’aquestes xerrades, algunes investigadores han participat també en altres activitats:

  • L’Anna Lupon, participa als #CREAFTalks, amb la conferència “Towards gender inclusive conference: insights from the 1st SIBECOL meeting
  • Investigadores del CEAB-CSIC han participat en una producció audiovisual, titulada ‘Marcando el ritmo‘ amb un doble objectiu; d’una banda, divulgar els reptes ambientals associats al canvi global que impacten sobre els ecosistemes aquàtics i, de l’altra, donar visibilitat a la feina que duen a terme les científiques en aquest àmbit. La producció es pot veure al canal de YouTube del CEAB-CSIC.