El Dia Mundial dels Oceans

El passat 8 de juny es va celebrar el Dia Mundial dels Oceans, amb la intenció de mobilitzar a la població mundial per assolir la gestió sostenible dels oceans. Els oceans, a part de ser una font molt important d’aliments i medicaments, representen una part essencial de la biosfera. La seva conservació és imprescindible.

Aquest any s’ha presentat amb un doble objectiu afegit: La lluita contra els abocaments de plàstics al mar i la contaminació que provoquen; i aconseguir la igualtat de gènere en les activitats relacionades amb l’oceà, com són la recerca científica marina, la pesca, el treball al mar, la migració feta per mar i la tracta de persones, així com la formulació de polítiques i de la gestió ambiental i dels recursos naturals.

La Comissió de Dones i Ciència del CEAB és molt conscient de la importància que té la igualtat de gènere, també en la conservació efectiva i l’ús sostenible dels oceans. Però són poques les dades que existeixen sobre el tema i, per això, cal una acció àmplia cap a la igualtat i l’empoderament de les dones i les nenes en tots els sectors. Només així podrem assolir el 5è Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que és el de la igualtat de gènere.

Des del CEAB s’ha posat en marxa una campanya a les xarxes socials amb la qual hem volgut mostrar a les nostres investigadores marines en plena acció. Des del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, i fins al Dia Mundial dels Oceans, el 8 de juny, hem publicat tant a Twitter com a Facebook fotografies d’investigadores nostres fent el treball de camp dels seus projectes. I, per suposat, en fem tota la difusió possible pels nostres canals habituals.