Portes obertes al Centre d’Estudis Avançats de Blanes amb motiu de la Setmana de la Ciència

Els laboratoris i la resta d’instal·lacions del CEAB-CSIC es podran visitar aquests 15, 16 i 17 de novembre. Personal del centre explicarà als visitants la recerca que s’hi fa i com es duu a terme.

El matí de tots tres dies estarà reservat als centres educatius de secundària de la zona. A partir de sis rutes temàtiques, l’alumnat podrà descobrir tot el procés que se segueix en recerca i participar, com autèntics científics, en determinades fases, com l’anàlisi de mostres als laboratoris. Les rutes científiques que faran, organitzats en grups reduïts, són les següents:

Com i per què estudiem la biodiversitat marina de fons tous? Ruta en la que s’explica com es fan les anàlisis de mostres de fons sedimentaris per caracteritzar els organismes que hi viuen. Els alumnes es podran familiaritzar amb eines que utilitza la taxonomia, com el microscopi electrònic.

-Com les nostres activitats quotidianes poden afectar el funcionament dels rius? S’hi donarà una visió general de la recerca que fa el grup d’ecologia fluvial del CEAB-CSIC dins el context dels rius urbans i, més concretament, sobre l’efecte dels efluents de les depuradores en el funcionament dels rius.

Vegetació litoral i tempestes. S’abordarà la problemàtica de les tempestes al litoral, agreujada pel canvi climàtic i global. A partir d’un simulador d’onades, es proposaran diferents situacions i es veurà el rellevant paper de la vegetació, tant la de dins com la de fora de l’aigua, en la protecció de la costa.

Boscos marins (boscos al mar?) Aquesta ruta descobreix que, dins el mar, també hi ha grans extensions de verd: comunitats d’algues que són clau per a tota la vida marina i per a la salut del nostre planeta.

Detectant espècies invasores a través de l’ADN. S’abordaran les eines genètiques i el seu ús en estudis ecològics: classificació de les espècies, detecció d’invasores o estat ecològic de les comunitats

Conservació d’estanys d’alta muntanya dels Pirineus. En aquesta activitat s’explicaran els impactes que han tingut les espècies introduïdes pels humans als estanys d’alta muntanya i què es pot fer per anar tornant a aquests hàbitats al seu estat natural.

Tardes dels dies 16 i 17: portes obertes per al públic general

Dijous i divendres, a la tarda, el Centre s’obrirà al públic general. Abans de fer la visita guiada, s’ha organitzat dues activitats:

El dijous 16 (a les 18 h) s’ha programat el breakout “Desxifrant l’oceà”. Els participants (recomanable majors de 14 anys) s’hauran de posar en el rol d’investigadors per anar resolent les pistes i poder obrir la caixa final. El joc permet aprendre, de manera divertida, tant conceptes com actituds científiques.

L’endemà divendres 17 (a les 18 h) s’ha organitzat un taller per conèixer la diversitat de vida que hi ha al mar (recomanat per a públic familiar, inclosos infants). En l’activitat “biodiversitat oculta” es pot observar un gran ventall d’organismes, dels que se’n descobreix la importància per a l’equilibri dels ecosistemes marins.

En acabar, sobre les set de la tarda tant de dijous com divendres, començarà la visita guiada per les instal·lacions.

L’objectiu de les portes obertes és apropar la ciència a la ciutadania. Gemma Agell, responsable de divulgació i cultura científica del CEAB-CSIC explica que ”aquestes jornades permeten accedir als espais on es desenvolupa el coneixement científic, entrant en contacte directe amb els equipaments però també amb els processos, i tot de la mà del personal de recerca”.

Totes les activitats són gratuïtes. No obstant, com que l’aforament és limitat, cal apuntar-hi prèviament. Per a fer-ho, cal omplir aquest formulari: O bé escriure un correu a: divulgacio@ceab.csic.es o trucar al telèfon 972 336 101.