Bycatch: una aplicació per estudiar les captures accidentals en arts de pesca

Alguns animals marins moren o poden ser greument ferits quan són capturats accidentalment per alguns arts de pesca. Aquesta captura accidental es dona a vegades perquè algunes espècies es veuen atretes per l’aliment ofert pels vaixells o arts de pesca i són capturades en el moment d’intentar accedir-hi, i en d’altres perquè l’animal s’atansa casualment a l’art.

En aquest context i per donar resposta a aquests problemes, presentem, en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO/BirdLife, “Bycatch”, una nova aplicació mòbil de ciència ciutadana, adreçada al sector pesquer, que alia els treballadors del mar amb l’estudi i la protecció dels oceans.

La iniciativa impulsada per la investigadora Meritxell Genovart del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), pretén sensibilitzar i implicar tot el sector pesquer. Els pescadors, tant professionals com recreatius, poden oferir valuosa informació d’on, com i quan es produeix el bycatch, cosa que permet entendre millor el problema i cercar solucions.

Unes 5.000 aus moren cada any degut a les captures no desitjades

Tot i els esforços del personal científic i pescadors al llarg dels darrers anys per evitar aquestes captures no desitjades, avui dia molts ocells marins, mamífers marins, tortugues i peixos de diverses espècies protegides (especialment taurons i ratjades) apareixen capturats als hams i a les xarxes de pesca.

Es calcula, per exemple, que unes 5.000 aus moren cada any als palangrers espanyols que operen a la conca mediterrània i uns 4.000 dofins comuns podrien quedar atrapats anualment en xarxes de pesca al golf de Biscaia i la costa peninsular. En anglès, aquesta captura accidental s’anomena Bycatch i és una gran amenaça per molts dels grans animals marins (megafauna marina).

A més a més, per a molts pescadors, aquestes captures són també una nosa, ja que provoquen molèsties, alenteixen la feina, malmeten l’art i fan perdre oportunitats de pesca. Per poder entendre quins són els factors que afavoreixen o redueixen el risc d’aquestes captures accidentals, es necessita informació sobre com i quan es produeixen aquestes captures.

D’altre banda, es disposa de moltes dades que diuen que aquestes captures són importants, però per poder avaluar quines són les espècies més afectades i la gravetat d’aquest impacte, és necessari disposar de més informació. Per exemple, els estudis demogràfics ens permeten avaluar si aquestes captures estan posant en risc o no la supervivència de l’espècie. Un dels problemes és que aquestes captures passen al mar i és molt difícil obtenir informació del que passa en aquest medi.

La sensibilització i la implicació del sector pesquer és doncs un factor clau, ja que són els que poden ajudar a obtenir aquesta informació.

´Bycatch´, una novedosa aplicació col·laborativa per estudiar els mars i la pèrdua de biodiversitat

Amb aquesta idea, i per tal d’oferir una eina que permetés la recollida de dades de manera fàcil per part dels pescadors, tan professionals, com recreatius, des del CSIC es va desenvolupar la primera l’aplicació de mòbil Bycatch.

L’associació amb SEO/BirdLife va sorgir de manera natural ja que aquesta organització fa molts anys que treballa estretament amb pescadors del Mediterrani, Galícia i altres indrets per a estudiar i cercar solucions al problema de les captures accidentals d’aus.

Segons la Meritxell Genovart, investigadora del CEAB-CSIC, “amb SEO/BirdLife compartíem visió i objectius, per això unir recursos i esforços semblava el més lògic. Amb aquesta aplicació pretenem oferir una plataforma on facilitar i unificar les dades de bycatch de pescadors i observadors pesquers,  no només de la flota nacional sinó també a nivell internacional.

L’aplicació Bycatch està disponible de forma gratuïta a Google Play en espanyol, català, gallec i anglès i aviat ho estarà a IOS. La primera versió de l’aplicació es va desenvolupar amb el suport econòmic del Ministeri de Ciència i Innovació i el Govern de les Illes Balears, i la versió actual estat desenvolupada en el marc dels projectes ZEPAMAR II i ZEPAMAR III del programa marí de SEO/Birdlife amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecològica i el Reto Demogràfico, a través del programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca.

Més informació: https://www.bycatch.csic.es/