El documental “Un silenci blau”, sobre els impactes de l’eòlica marina, seleccionat a l’Environmental Film Festival

El llargmetratge, en el que van col·laborar investigadors del CEAB-CSIC, aborda una temàtica complexa: l’equilibri entre la necessitat d’impulsar energies renovables i la de protegir la biodiversitat.

“Un silenci blau”, repassa els impactes que podrien tenir els macroparcs eòlics projectats al Golf de Roses i el Cap de Creus, espais d’alt valor ja que són llar o part de les rutes fixes de nombroses espècies.

A través del testimoni de professionals experts en diferents àmbits (com la biologia marina, la socioecologia, el dret, l’oceanografia o la geografia), convida a reflexionar sobre beneficis i inconvenients dels grans parcs eòlics i explicita la necessitat de basar-se en les evidències científiques abans de tirar endavant aquestes iniciatives, així com  per decidir on i com s’implementen.

El documental de la Càtedra Oceans i Salut ja ha rebut reconeixements per les seves aportacions al debat de l’eòlica marina. Ara li ha arribat una nova distinció, de l’Enrironmental Film Festival (Festival de Cinema del Medi Ambient – SUNCINE), que l’ha seleccionat per la seva secció oficial.

“Un silenci blau” es va dur a terme en col·laboració amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Universitat de Barcelona i la Universidad Internacional de la Rioja, Va estar produït per Polimarc Films i va comptar amb el patrocini de l’Ajuntament de Roses i de la UdG.

Impactes de l’eòlica marina

El documental es va fonamentar en articles científics publicats sobre els impactes ecològics i socials de l’eòlica marina i sobre les afectacions específiques en zones que es consideren refugi d’espècies en l’actual context d’emergència per l’enorme i constant pèrdua de diversitat biològica.

Per aprofundir en aquesta qüestió, recentment s’ha iniciat un projecte de recerca específic:  BIOPAIS. Coordinat per la Càtedra Oceans i Salut de la Universitat de Girona i finançat per la Fundación Biodiversidad, en el marc dels fons NextGenerationEU, la recerca compta amb investigadors del CEAB-CSIC, concretament amb el doctor en ecologia marina i expert en l’estudi dels sistemes socioecològics Rafael Sardà.

BIOPAIS agafa com a cas pràctic els projectes de parcs eòlics marins projectats a la zona del Cap de Creus i el Golf de Roses, a tocar d’espais protegits com són, entre altres, el Parc Natural del Cap de Creus, el de les Illes Medes i el Montgrí, o el corredor de migració de cetacis del Mediterrani (declarat Àrea Marina Protegida).

Primers resultats del projecte BIOPAIS

Aquest 24 de setembre, de 17 h a 19 h, es faran públics els primers resultats de la recerca. Serà en un acte al Teatre de Roses, obert a tothom que hi vulgui assistir.

Científics del projecte hi parlaran dels impactes, tant ecològics com socials, que les granges eòliques tindrien en les zones del Cap de Creus i el Golf de Roses.

Informació addicional:
-Més informació sobre l’acte de presentació dels primers resultats del projecte BIOPAIS als canals de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG
Recull d’articles científics sobre els impactes de l’eòlica marina
Documental “Un silenci blau”, complert.