Les espècies exòtiques que estan a punt d’envair els nostres ecosistemes

Un equip científic de 31 institucions, entre les quals el CEAB-CSIC, ha identificat les 108 espècies exòtiques d’animals i plantes amb més risc de tenir un fort impacte ambiental en els ecosistemes autòctons de l’estat espanyol en els propers deu anys.

Quines són les espècies no establertes al país amb més risc d’entrar-hi i perjudicar els nostres ecosistemes dins els propers deu anys? És la pregunta a la que respon l’estudi realitzat per 39 especialistes de 31 institucions científiques espanyoles.

L’equip científic ha avaluat un total de 933 espècies seguint la metodologia coneguda com a “escaneig d’horitzó”. En aquest context, el mètode consisteix en obtenir una llista d’espècies potencials, valorar simplificadament els seus riscos i elaborar una llista ordenada i consensuada. Com a resultat, una llista prioritzada per a Espanya, que inclou 108 espècies, de les quals 47, presenten un risc “molt alt” d’envair els ecosistemes espanyols i 61, un risc “alt”.

Moltes de les espècies que s’han identificat tenen un gran historial d’invasió  i ja es troben a països propers. Entre les de més alt risc hi ha una planta marina, l’Halophila stipulacea, originària dels tròpics, que va entrar a la Mediterrània a través del Canal de Suez. Per la seva àmplia tolerància ambiental, ha aconseguit colonitzar el litoral de l’est i el centre del Mediterrani i, de moment, ha arribat fins a Sicília. També hi ha un escarabat (el popilla japonica, que provoca grans danys en prats, boscos i plantacions agrícoles) o el cuc nematode (el radopholus similis, que s’alimenta d’arrels i rizomes, causant la destrucció de la zona on es nodreix). Són només alguns exemples d’espècies que podrien arribar ben aviat i posar contra les cordes la diversitat biològica autòctona (consulteu la resta de la llista, aquí). 

La recerca ha estat coordinada per la xarxa InvaNET i els seus resultats s’han publicat a la revista científica Journal of Environmental Management. Membres d’aquest equip científic també han participat a l’elaboració del darrer informe mundial d’espècies invasores.

L’Informe mundial d’IPBES

Les espècies invasores que suposen una amenaça més greu a nivell mundial es recullen a l’informe de la Plataforma Intergovernamental Cientificonormativa sobre Diversitat Biològica i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), en el que han participat membres de l’equip científic espanyol.

El document, que s’ha difós aquest 4 de setembre, avalua les tendències, les causes, els impactes i les propostes de gestió per fer front a les invasions biològiques arreu del món.

Conclou que les espècies exòtiques invasores constitueixen una amenaça mundial greu, no només per a la natura, sinó per a l’economia, la seguretat alimentària i la salut humana. A més, els resultats indiquen que han tingut un paper clau en el 60% de les extincions mundials de plantes i animals.

L’informe insta a dedicar més esforços a la prevenció. En aquest sentit, subratlla la necessitat d’implicar tothom, des de gestors fins a ciutadania. Recorda que els ecosistemes més prístins són els que es mostren més resistents a les invasions. Per això, cal dedicar més esforços a conservar-los, a evitar les pertorbacions ambientals per causa humana, i a procurar mantenir-los en el seu estat original.

Sobre InvaNET

La Xarxa Temàtica sobre Invasions Biològiques (InvaNET) està finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació i l’Agència Estatal de Recerca i liderada pels grups d’investigació següents:

-Grup d’Investigació en Ecología acuática continental (GRECO), Institut d’Ecologia Aquàtica, UdG
-Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), UAB
-Grup d’Ecologia molecular del bentos marí del Centre d’Estudis Avançats (CEAB-CSIC)
-Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals, Universitat Jaume I
-Biological Invasions Research Group (BioInv), Universidad de Alcalá
-Departamento de Sistemas Físicos, Químicos y Naturales, Universidad Pablo de Olavide
-Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC)
-Instituto de Estudios Sociales Avanzados (IESA-CSIC)
-Global Change Research Group (ICG), IMEDEA-UIB-CSIC
– Instituto de Productos Naturales y Agrobiología (IPNA-CSIC)
Font de la informació: CSIC Andalusia-Extremadura
Referencia article Journal of Environmental Management: Cano-Barbacil C., Carrete M., Castro-Díez P., Delibes-Mateos M., Jaques J. A., López-Darias M., Nogales M., Pino J., Ros M., Traveset A., Turon X., Vilà M., Altamirano M., Álvarez I., Arias A., Boix D., Cabido C., Cacabelos E., Cobo F., Cruz J., Cuesta J. A., Dáder B., del Estal P., Gallardo B., Gómez Laporta M., González-Moreno P., Hernández J. C., Jiménez-Alfaro B., Lázaro Lobo A., Leza M., Montserrat M., Oliva-Paterna F. J., Piñeiro L., Ponce C., Pons P., Rotchés-Ribalta R., Roura-Pascual N., Sánchez M., Trillo A., Viñuela E. & García-Berthou E. 2023. Identification of potential invasive alien species in Spain through horizon scanning. Journal of Environmental Management 345: 118696. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2023.118696 
Més detalls sobre l’informe de l’IPBES, en aquest enllaç.