Mosquito Alert rep una menció d’honor als Premis de la UE de Ciència Ciutadana

Mosquito Alert, va ser guardonat el passat 22 de maig amb una menció honorífica a la primera edició del Premi de Ciència Ciutadana de la Unió Europea. El lliurament dels premis va tenir lloc a la seu d’Ars Eletronica, a Linz (Àustria). El nou premi forma part del projecte de la Unió Europea IMPETUS, que té com a objectiu enfortir i donar suport a la ciència ciutadana a l’Espai Europeu de Recerca.

Amb aquest premi, la Unió Europea vol reconèixer els èxits destacats en l’avenç del coneixement mitjançant l’apoderament de la ciutadania. La primera edició ha valorat iniciatives de ciència ciutadana que promulguen canvis, amplien el coneixement i demostren processos innovadors de ciència oberta que replantegen les pràctiques existents, alhora que aborden l’avenç social, cultural, ambiental, educatiu i polític.

Ciència ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties

Mosquito Alert promou la vigilància i l’estudi de les dinàmiques poblacionals dels mosquits vectors de malalties a través de la seva aplicació disponible a Android i iOS. L’app permet a qualsevol persona notificar la presència d’un mosquit mitjançant una foto d’aquest, així com haver rebut picades. Fins ara, més de 42.700 ciutadans hi han contribuït amb Mosquito Alert, que ja acumula 116.542 informes de mosquits i picades.

Totes les fotografies de mosquits són validades i classificades per un equip internacional d’entomòlegs, entre els quals hi ha els que constitueixen la Xarxa Nacional d’Entomologia Digital (ReNED de les sigles en castellà) a Espanya, sent un element essencial de Mosquito Alert des del 2014. Tots els informes validats pels experts poden consultar-se i descarregar-se al mapa públic del projecte.

Mosquito Alert és un projecte multidisciplinari impulsat per diverses institucions i entitats, incloent-hi el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Institut Català d’investigacions i estudis avançats (ICREA) i l’associació Xatrac. L’equip coordinador està compost pels dos codirectors Frederic Bartumeus i John Palmer, i per Aitana Oltra, Àlex Richter-Boix, Roger Eritja, Agustí Escobar, Joan Garriga, Živko Južnič-Zonta, Monika Falk, Enric Pou, Elisa Mora, Isis Sanpera , Simone Mariani, Santi Escartín i Ariadna Peña.

Premi de Ciència Ciutadana de la Unió Europea

El Primer Premi, dotat amb 60.000 euros, s’ha atorgat a la iniciativa belga ISALA: Citizen-science map of the vaginal microbiome. El Premi a la Diversitat i Col·laboració de 20.000 euros ha estat per a l’Urban Belonging Project de Copenhaguen, i el Premi a les Comunitats Digitals per a The Restart Project: The Right to Repair and Reuse your electronics.

La llista completa dels premiats i les mencions d’honor es poden consultar a la web d’Ars Electrònica.