Primera edició del curs de taxonomia de poliquets

S’ha celebrat entre el 2 i el 6 d’octubre. Ha inclòs sessions pràctiques diàries en les que l’alumnat ha pogut treballar colze a colze amb reconeguts experts en aquest àmbit.

Les places del primer curs CEAB-CSIC de taxonomia de poliquets han estat limitades a una desena per tal de poder supervisar individualment cada alumne. Hi han participat doctorands, investigadors i tècnics d’universitats, centres de recerca i empreses de diferents punts de l’estat, així com del nord d’Europa.

L’han impartit reconeguts especialistes en l’àmbit: Maria Capa, de la Universitat de les Illes Balears, i Daniel Martin, del CEAB-CSIC, (els coordinadors del curs), conjuntament amb Guillermo San Martín de la Universidad Autónoma de Madrid, i Maël Gose del Natural History Museum de la University of Oslo.

Cada dia de formació ha constat d’una part teòrica i d’una de pràctica als laboratoris del CEAB, en la que l’alumnat ha treballat colze a colze amb els docents.

S’hi han pogut aprendre les característiques clau de diverses famílies de Polychaeta, així com familiaritzar-se amb les diferents metodologies i tècniques d’identificació, descripció i catalogació com, per exemple, les últimes eines d’imatge digital.

En el curs s’ha remarcat la importància d’emprar enfocaments transversals, que combinin les tècniques tradicionals (basades en l’observació de la morfologia) i les més punteres, com les moleculars. D’aquesta manera es pot afinar al màxim en la classificació dels organismes. També s’ha subratllat la rellevància de la disciplina, la taxonomia, per ser un primer pas imprescindible en qualsevol estudi que vulgui aprofundir en l’ecologia dels ecosistemes.

Els alumnes que hi han participat han coincidit a valorar la formació com a “molt útil, perquè pots treballar amb experts que comparteixen el que saben, et resolen dubtes i et proporcionen unes eines, uns recursos, molt valuosos”.

Aquesta ha estat la primera edició del curs de taxonomia de poliquets. La formació s’inclou en l’oferta de cursos de taxonomia d’organismes aquàtics que es va iniciar des del CEAB-CSIC l’any passat i que tindrà continuitat de cara a l’any que ve amb una segona edició del curs de poliquets i les primeres d’insectes i crustàcis d’aigua dolça.

Informació addicional:
-Training Courses in Aquatic Taxonomy