Setmana de la Ciència 2019

L’Illa de Malpelo és una illa oceànica del Pacífic que, juntament amb l’Illa Gorgona, és l’única illa de la República de Colòmbia en aquestes aigües. És una illa petita, de poc més d’un quilòmetre i mig de llarg. Va emergir des de més de 4000 metres de profunditat per l’activitat volcànica fa entre 17 i 20 milions d’anys, quan era 10 vegades més gran que ara. Pràcticament tota ella està feta de grans penya-segats i petits illots al seu voltant.

En aquesta illa convergeixen vents molt importants que provenen tant de l’Hemisferi Nord com de l’Hemisferi Sud, en un punt de confluència on es troben els dos tròpics. Per aquest motiu, a l’illa s’hi condensa la humitat de l’aire, fent que quasi sempre l’illa estigui coberta per la boira. Pel que fa a sota l’aigua, l’illa està influenciada per forts corrents marins del Pacífic que han fet possible la particular i, més que especial, biodiversitat que habita els litorals rocosos i els seus espectaculars esculls de corall.

A Malpelo no hi ha assentaments humans i, pel que sembla, no n’hi ha hagut mai en la història de la humanitat. L’únic que hi podem trobar és un destacament militar de l’Armada de la República de Colòmbia des de l’any 86. És a dir que, habitants humans no n’hi ha mai masses, però no és així en quant als habitants del món animal. De fet, l’Illa és un Santuari de Fauna i Flora des del 1995 i va ser declarada Zona Marina Especialment Sensible el 2002 i Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2006, amb una superfície de gairebé 40.000 hectàrees.

A terra ferma, la vegetació és ben escassa, però sota l’aigua el paisatge canvia completament. Les algues creixen gràcies als nutrients que arriben dels excrements dels milers i milers d’aus marines que viuen a l’illa i conviuen amb una enorme quantitat d’espècies d’animals. Es calcula que Malpelo té la colònia d’aus marines més gran de Colòmbia, amb una població de 80.000 individus, de 60 espècies diferents.

A l’aigua també hi trobem 17 espècies de corall, 130 de mol·luscos, 267 de crustacis i 395 de peixos. Incloses grans concentracions de taurons, entre ells el tauró martell i el tauró balena, altres taurons de grans profunditats i diversos mamífers marins. No és d’estranyar, doncs, que Malpelo s’hagi convertit en un atractiu turístic, quasi un pelegrinatge, per a bussejadors de tots els racons del món.

I em preguntareu, i aquí què hi pinta el CEAB? Ben fàcil. És que ja tenim aquí la Setmana de la Ciència del 2019, i el CEAB, com no pot ser d’una altra manera, us la vol acostar un any més. Per això el proper dijous 14 de novembre, projectarem el documental “Malpelo” del Pristine Seas de National Geographic, a la Sala d’actes de l’Ajuntament de Blanes a les 19.30h. L’acompanyarem d’una xerrada amb el nostre investigador Enric Ballesteros que, com sabeu, forma part de l’equip de científics del projecte. No t’ho pots perdre!

A més a més, com cada any, escoles i instituts de Blanes i de viles veïnes ens visitaran al centre al llarg dels matins per conèixer la recerca que fem a través dels nostres projectes. També com sempre el dimecres 13 a les 19h i divendres 15 a les 17h farem visites guiades pel nostre centre de la mà dels investigadors i investigadores. És obert per a tothom qui vulgui i podeu fer la reserva al 972 336 101.

I, finalment, com a novetat d’aquest any, comencem una col·laboració amb la cocteleria Oh La Laa de Blanes. Iniciem un cicle d’activitats organitza sota el títol #CuidolaPosidonia en el qual farem diverses xerrades al seu local, a l’Esplanada del Port nº 17, per posar en valor les praderies de posidònia i promoure’n la seva conservació. La primera serà el proper 22 de novembre a les 19.30h, amb la nostra investigadors Teresa Alcoverro, on també podreu tastar una tapa exclusiva dissenyada per a l’ocasió. Valdrà molt la pena!

 

Programa emès el 8 de novembre del 2019

 

Popdcast del programa