Big Mosquito Bite

La ciència ciutadana s’uneix al big data per poder predir a temps real si d’uns pocs casos aïllats es pot arribar a desencadenar una epidèmia de Dengue, Chikungunya o Zika. Aquesta és la idea amb la qual treballarà el nou projecte del CEAB impulsat per la Fundació “la Caixa” amb un milió d’euros.

El Big Mosquito Bytes, com es titula el projecte del nostre investigador Frederic Bartumeus, combinarà les dades que arriben de la ciutadania a través de l’aplicació de mòbil Mosquito Alert, de la qual us hem parlat en diverses ocasions, amb altres fonts de dades massives. D’aquesta manera, l’equip podrà desenvolupar models innovadors que permetin predir el risc de que es produeixin epidèmies de malalties transmeses per mosquits i visualitzar-ho a temps real.

Al projecte també hi participaran científics de la UPF, l’Institut Max Planck de Demografia, el Centre Nacional d’Epidemiologia del l’Institut de Salut Carlos III i el CREAF. I el que ens proposa aquest equip d’investigadors és revolucionar l’epidemiologia creant un model matemàtic que utilitzarà a temps real la intel·ligència de les dades, més coneguda amb el nom de big data.

Aquest model matemàtic rebrà les dades actualitzades amb els casos de Dengue, Zika o Chikingunya importats d’altres països que es detectin a Espanya, juntament amb dades ambientals i climatològiques, dades socioeconòmiques i de mobilitat humana, i les dades de presència o absència de mosquit tigre que fa més de cinc anys que recopila la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert amb la seva aplicació de mòbil.

Amb totes aquestes dades, el model serà capaç d’anticipar el focus d’infecció i el risc que es desencadeni una epidèmia, i ho farà a temps real. Això serà clau per fer projeccions mensuals i fer una gestió entomològica i sanitària més dirigida i efectiva. Segons en Frederic Bartumeus, aquesta millora en la gestió és la millor vacuna per protegir la població. A més, la col·laboració entre la ciutadania i les institucions encarregades de preservar la Salut Pública permetrà una major fluïdesa de la informació i fer-la accessible a tothom.

Una de les grans qüestions que també examinarà Big Mosquito Bytes, gràcies a l’equip de científics de diferents disciplines que hi participen, és si la desigualtat social condiciona o no el risc de patir les malalties transmeses per mosquits. Esbrinar-ho, ajudarà a desenvolupar possibles maneres de reduir la forta i desigual pressió que les malalties transmeses pels mosquits imposen a les societats de tot el món.

Així doncs, el projecte analitzarà si el disseny urbanístic de les ciutats, els patrons de mobilitat de la gent, la segregació social i econòmica i la desigualtat de gènere tenen alguna influència sobre la distribució i abundància dels mosquits. Ja que aquesta característica determinarà les possibilitats de ser picat i patir alguna de les malalties transmeses pels mosquits.

Per poder fet tot això, però, els investigadors i investigadores hauran de treballar primer en dades que encara no estan disponibles. Utilitzaran les noves tecnologies i les xarxes socials per saber per on i com es mouen les persones de forma anònima, els diferents dies de la setmana i de les estacions de l’any. En segon terme, hauran d’actualitzar l’app de Mosquito Alert perquè la ciutadania pugui informar de quan i on eren quan l’han picat. I, per últim, hauran de seguir molt atents a la presència del mosquit de la febre groga, un transmissor del Dengue encara més temible que el tigre. Nosaltres també seguirem molt atents als seus avenços.

Programa emès el 29 de novembre del 2019

Escolta el programa d’avui