El Dr. Rafael Sardá (CEAB-CSIC) i vuit científics més signen un manifest reclamant que s’aturin els permisos per a la construcció de parcs eòlics marins fins que no s’hagi avaluat el seu impacte ambiental

El Dr. Rafael Sardá, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i vuit científics més del CSIC, de la Universitat de Girona i de la Universitat de Barcelona, signen un manifest reclamant que les administracions públiques no tramitin permisos per a la construcció de parcs eòlics marins fins que no s’hagin estudiat a fons el seus possibles impactes ambientals.

Posen especial atenció en el cas concret del projecte de parc eòlic Tramuntana, al Cap de Creus, on els danys ecosistèmics a gran escala, alerten, «podrien ser més severs del que s’exposa de manera superficial en el document inicial del projecte presentat per les empreses». També subratllen que l’impacte paisatgístic que pot suposar per Cap de Creus i pel Golf de Roses, així com el risc que suposen també el creixents fenòmens meteorològics vinculats al canvi climàtic, “que poden malmetre les instal·lacions i comportar perills per al medi natural a llarg termini”.

Imatge 1. Cap de Creus.

El manifest reconeix els beneficis que poden tenir els parcs eòlics marins pel que fa a la reducció d’emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle, però alerten que els riscos d’implementar-los en una mar com la Mediterrània, «ecològicament fràgil, diversa i subjecta a múltiples pressions humanes». Per això, veuen necessari estudiar aquests riscos abans de concedir cap permís.

En aquest document demanen una àmplia participació del col·lectiu científic en l’avaluació de l’impacte mediambiental d’aquestes instal·lacions; que hi hagi una bona planificació estratègica a cada territori, a nivell local, nacional i europeu, on «els criteris ambientals, econòmics i socials es tinguin en compte»; que la transparència sigui «un factor clau» a l’hora de prendre les decisions; que no es permeti la instal·lació de parcs eòlics al costat de zones protegides; i, finalment, que no es tramiti la instal·lació de cap parc eòlic marí fins que no s’hagi estudiat i aprovat la planificació energètica que defensen.

En el següent enllaç podeu llegir el manifest:

Manifest científic per a la protecció dels ecosistemes marins davant dels projectes eòlics a mar (català)