Reconstruït el procés de creació ràpida de noves espècies de bacteris en la natura

Un estudi internacional liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha pogut reconstruir al detall el procés de creació d’una nova espècie de bacteri en la naturalesa. El treball, publicat a la revista The ISME Journal i realitzat en col·laboració amb el Institut Craig Venter i la Universitat de Pennsilvània, ha pres com a model d’estudi als bacteris verds del sofre que viuen als fons sense oxigen de l’estany de Banyoles ( Girona).


adelantosdigital.com
entrevista a Emilio Casamayor (CEAB-CSIC) per comentar alguns dels resultats més rellevants d’aquest estudi.

adelantosdigital.com -Què sabem ara que no sabíem abans sobre la manera en què els microbis es tornen resistents als antibiòtics, o certes soques bacterianes es transformen en altres més perilloses?
Emilio Casamayor -El nostre estudi no tracta d’aquest tema en concret. El que sí hem comprovat és que el mateix procés d’intercanvi o guany de gens que tenen lloc en aquestes transformacions permet a un bacteri en la naturalesa adquirir atributs per colonitzar un ambient que abans li estava vedat i convertir-se en una nova espècie.

-Els bacteris, intercanvien gens no només entre elles, sinó també amb virus?
-Així és. Part dels gens del bacteri hoste passen al virus. Quan el virus infecta un nou hoste, li pot transferir el material genètic arrossegat de l’anterior hoste.

-Quan aquest intercanvi és un èxit o un fracàs?
-En el nostre estudi, aquest intercanvi el considerem un èxit perquè l’equipament adquirit li ha permès al bacteri colonitzar un ambient nou gairebé sense competidors i créixer de manera massiva, fins i tot tenyint l’aigua de color marró pels nous pigments que ara és capaç de sintetitzar.

L’entrevista sencera de adelantosdigital.com a Emilio Casamayor (CEAB-CSIC)

Tomàs Llorens-Marès, Zhenfeng Liu, Lisa Zeigler Allen, Douglas B Rusch, Matthew T Craig, Chris L Dupont, Donald A Bryant, and Emilio O Casamayor. Speciation and ecological success in dimly lit waters: horitzontal gene transfer in a green sulfur bacteri bloom Unveiled by metagenòmica assembly. The ISME Journal. DOI: 10.1038 / ismej.2016.93

 

lago-banyoles